Milyen módszerrel dolgozunk?

Tranzakcióanalízis

egy letisztult rendszer amely segít, hogy megértsük elakadásaink eredetét

Várnai Myrtill

VMI®

egy új, innovatív módszer amely a több évszázados tudást hangolja össze a legfrissebb tudományos kutatások eredményeivel

Tranzakcióanalízis

Foglalkozásaink gerincét – mindig a Ilyenkor egyszerű, érthető, követhető rendszerre van szükségük. Egy sorvezetőre, amit követni tudnak.

célcsoporthoz igazítva – a tranzakcióanalízis modelljei adják. Ez a letisztult rendszer segít, hogy megértsük elakadásaink eredetét, rálássunk a jelen helyzetünkre és beazonosítsuk a változás irányát. Ezáltal az életünk kompetens irányítóivá válhatunk. A kontroll érzése pedig biztonságot és erőt ad. A modellek egyszerűsége lehetővé teszi, hogy akár az óvodás korosztály számára is befogadható legyen.

Sokan küzdenek azzal: megrekedtek az életükben. Változtatnának, de pont akkor, amikor egy kicsit jobb lenne, fordul a kocka. Minden munkájuk ellenére visszakerülnek a kiindulópontra. Egy idő után úgy tűnik, annyi probléma halmozódott fel, amin már csak valamilyen komplex megoldás segít. Csakhogy a komplex legtöbb esetben azt jelenti: bonyolult.

A tranzakcióanalízis modellekkel dolgozik:

Múlt: A problémák eredetének megértése.

Jelen: Hol tartunk most? Min szükséges változtatni?

Jövő: Mit tegyünk azért MOST, hogy jobb legyen?

A tranzakcióanalízis modelljei olyan módszert adnak, amellyel bárki gyakorlatias útmutatót készíthet saját magának.

Témák és modellek

1. Én-állapotok

Gondolataink, érzéseink és viselkedésünk hatással vannak az életünkre és kapcsolatainkra. Ha nem vagyunk harmóniában, az negatív következményekkel járhat önmagunkra és környezetünkre is. A modell segít megérteni magunkat és másokhoz való viszonyulásunkat. Hogyan és milyen érzés-, és gondolati világban létezem, illetve élek, cselekszem? Miért pont úgy viselkedek, ahogy, és mi ennek a (sajnálatos) következménye életterületeimre, kapcsolataimra? Hogyan változtassak, hogy környezetemmel (párommal, családommal, szüleimmel, gyermekemmel, még ha az kamasz is) harmonikusan kijöjjek? Megoldás: Én-állapotok megértése.

2. Tranzakciók

A kommunikációs helyzeteket és viselkedésmintákat is megvizsgálhatjuk a tranzakcióanalízis segítségével. Ezek eredhetnek tapasztalatainkból vagy másoktól átvett mintákból. A nem megfelelő kommunikáció gyakran konfliktusokhoz, vitákhoz vezethet. Akkor kölcsönös az elégedettség, amikor konstruktív és támogató kommunikációt alkalmazunk. Fontos megvizsgálni, hogy boldogok vagyunk-e az általunk működtetett kommunikációs mintákban, ha pedig nem, akkor hogyan változtassunk azokon. Az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat a tranzakciós modell kapcsán: Milyen kommunikációs helyzeteket alkalmazok? Honnan gyökereznek ezek? Milyen eredményre vezetnek? Honnan származnak a veszekedések, egyet nem értések? Mikor van béke? Boldog vagyok-e attól és abban, amit működtetek? Ha nem, miként változtassak?

3. Életpozíciók

Vizsgáld meg, hogy jól érzed-e magadat a bőrödben!? 

Ha nem, látni fogod miért nem. 

A modell megmutatja, hogy kikkel veszed körül magadat. 

És ha ez nem jó Neked, akkor dönts másképp. 

A módszer megmutatja, mikor, mire és hogyan fókuszálj.

4. Stroke-ok: ingerek és igények

A sztrók az angol stroke szóból származik, melynek több jelentése van. A TA kapcsán leginkább a szükségletekkel, ingerekkel és igényekkel azonosítjuk. Kaptál-e gyermekkorodban elegendő elismerést, vagy hiányt szenvedtél ebben? Hogyan bántak veled a szüleid? Ha valami hiányzik, akkor azt fogod keresni a környezetedben vagy a társas kapcsolataidban. Ugyanakkor, ha megkapod, nem biztos, hogy be tudod azt fogadni. 

Tudod-e, hogy miért van ez így? A párkapcsolati, önértékelési és önbecsülési problémák egy része itt is gyökerezhet. Szeretnéd ezt korrigálni? A módszer megmutatja, hogyan tudod ezt elérni. Ha gyerekkorodban nem kaptál elég elismerést vagy megsérültél, akkor ez hatással lehet a kapcsolataidra és az önértékelésedre. A módszer segít abban, hogy ezt korrigáld és fejleszd. Ez a modell továbbá összefügg önértékeléseddel, önbizalmaddal, amely oly sok ember életében (nagyon) alacsony és sérült.

5. Időstrukturálás

Felgyorsult az idő!? Vajon jól használod vagy elfecsérled? Esetleg többet tartózkodsz bizonyos időminőségben? Ha igen, miért? Van ennek haszna számodra? Van benned hárítás? Hol és hogyan jelentkezik ez az életedben? Hogyan hasznosíthatod sokkal jobban az idődet? Miért folyik ki időnként a kezedből? Ha nem tetszik, amit látsz, változtass rajta, a kulcs a kezedben van, strukturáld az idődet. 

Értsd meg, és gazdálkodj Te is jól az ÉLETEDDEL!

6. Játszmák

Miért játszik az ember és vesz fel szerepeket, ha ezzel mindenkinek fájdalmat és sérüléseket okoz!? Hogyan lehet megszabadulni ezektől? Egy játszmában általában két személy három különböző szerepet (áldozat, megmentő, üldöző) ölt magára és azoknak megfelelően viselkedik, kommunikál. Ez a játszma egyik félnek sem jó, sőt nagyon káros hatással lehet a társas kapcsolatokra. 

Ha ismerőd a helyzet, tanuld meg, hogy tudsz kiszállni a játszmákból és elkerülni azokat.

7. Szülőtől kapott programok

Vannak olyan szülőktől kapott előírások (úgynevezett driver-ek), amelyek akaratlanul, észrevétlenül energiákat vonnak el, és akadályoznak abban, hogy eléred a céljaidat. Amikor megszületünk, bizonyos mennyiségű életenergiát kapunk. Ezt fordíthatjuk magunkra, de odaadhatjuk másnak is. Fontos megérteni, hogy mások is ugyanúgy kaptak energiát az élethez, így ne sajátunkat pazaroljuk rájuk feleslegesen. Tudatosítsuk magunkban, hogy nem jó mások életét élni, és olyan dolgokra energiát elfecsérelni, amelyek nem fontosak számunkra. Ne más életét éld vagy valósítsd meg, ne csak döcögve adj energiát saját dolgaidnak! Ezek szülőktől jövő programok, melyeket könnyen megváltoztathatsz a TA módszerével.

8. Gátló parancsok

12 gátló parancs létezik, például Ne légy önmagad!, és egyetlen parancs működése is komoly hatással lehet életünkre. 

Általában 5-7 parancsot hordozunk magunkban, ami megnehezíti a működésünket. Fontos felismerni ezek meglétét, lényegét, hatásait. Azért, hogy ez ne akadályozzon tovább bennünket, és ne is adjuk át gyermekeinknek, érdemes feloldani és megszabadulni tőlük. 

Ehhez kiemelten fontos elsajátítani a tranzakcióanalízist, mellyel tudatosan felülírhatjuk ezeket a parancsokat.

9. Sorskönyv

Gyermekünk életútját számos hatás befolyásolja, tanult és felvett magatartásformák, például szülői programok, minták, vagy azok a parancsok, amiket a gyermek saját magának adott fejlődése során. 

Ezek a sorskönyvi programok állítják össze a gyermek saját életforgatókönyvét. Azonban, ha felnőttként felismerjük, hogy ez a forgatókönyv nem megfelelő számunkra, akkor szükséges rajta változtatni. 

Módszereink segítségével új forgatókönyvet alkothatsz, amellyel kezedbe veheted saját sorsod újraírását.

10. Szerződések magammal, másokkal és az élettel

A szerződések (ígéretek, vállalások, megállapodások) minket segítő eszközök életünk vezetésében. Segítenek saját magunk menedzselésében, életünk irányításában, kapcsolatainkban. A szerződésekkel képesek vagyunk arra is, hogy meghúzzuk egészséges határainkat. Eddig te bejöhetsz, ide csak az, aki…, oda az sem. Védelmet jelent életünk folyamataiban. 

Fontos megismerni egy jó szerződés ismérveit (legyen az szóban, vagy írásban), hogy eredményesen tudjuk alkalmazni, akár már kisgyermek korban is.

VMI® - Vizualizációs Módszer Intuícióval

A VMI®, azaz Vizualizációs Módszer Intuícióval®, a gyermeket és felnőttet a nehézségével kapcsolatos fantáziába vonva segíti az elengedésben, majd támogatja őt a jó, a megoldás, az új felépítésében.

A Várnai Myrtill által kidolgozott VMI® – „Kitevős” Módszer egy speciális elengedési technika, mely felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt segít nem csak elengedni, hanem „kitenni” is azokat a dolgokat, amik gátolják, blokkolják, akadályozzák életüket és fejlődésüket. 

A tranzakcióanalízis segítségével pedig megtanítjuk őket tudatosan teljes életet élni. 

Scroll to Top